Omgeving

Bossolasco

Bossolasco bevindt zich in de Alta Langa (de hoge Langa) in de streek de Langhe. Dit heuvelachtige gebied ligt in Piëmonte, tussen Turijn, en Savona. De Langhe heeft een heleboel te bieden zoals prachtige wijnen, witte en zwarte truffels en Slow Food. In Piëmonte worden jaarlijks veel evenementen georganiseerd, bijvoorbeeld het chocolade festival in Turijn, ‘CioccolaTo’, of Barolo waar de wereldberoemde gelijknamige wijn vandaan komt. Zoek je rust, maak dan een prachtige toertocht met de auto of fiets en geniet van een vers bereide maaltijden in een van de talloze trattoria’s. Kijk hier naar een filmpje om een indruk te krijgen van dit prachtige gebied.

Wij kozen voor een woning in Piëmonte omdat deze regio van Italië heel veel te bieden heeft. Bovendien is het toeristisch nog niet echt ontdekt. Zo heeft Piëmonte een machtig en ruig berggebied genaamd de Cottische Alpen. Of de stad Turijn, waar je doorheen kunt wandelen en kunt genieten op talloze terrasjes van culinaire verrassingen. De beroemde wijnen van Barolo, het wijn,- en hazelnootgebied van de Langhe en Roero én de jaarlijkse truffelmarkt van Alba. Dan hebben we het nog niet eens over Mondovì, waar je met een kabeltreintje naar het oude stadsgedeelte stijgt. Bovendien is er bijna elke dag van de week wel ergens op een plein een markt te vinden.

Barolo

De wijnliefhebbers onder ons kunnen hun geluk niet op: de streek Barolo ligt op een steenworp afstand. Barolo is misschien wel de meest bekende wijnstreek van Italië, met tientallen wijnhuizen waar je kunt aankloppen om de wijnen te proeven en het wijnmuseum WiMu. Zeker een bezoekje waard!

Turijn

Wij noemen Turijn de vergeten schat van Italië. Een ondergewaardeerde stad, die juist zoveel moois te bieden heeft. De stad kent veel musea, waaronder het Museo dell’automobile di Torino, het Cinemamuseum in de Mole Antonelliana en het bekende Egyptologisch museum. Als je van wandelen houdt, zal je verliefd worden op Turijn. De stad ligt aan de Po, een rivier die langs de stad loopt en omgeven is door een prachtig wandelpark. Onze tip: drink een wijntje aan de rand van het water, zoek een trattoria voor verse pasta en sluit af met een espresso in Caffè Torino. Zie hier wat er zoal te bezichtigen is in Turijn.

Alba

Cultuur en markt! Alba is een prachtige middeleeuwse stad. Het wordt de stad van Ferrero (Nutella) genoemd en het staat bekend om de regionale producenten. Denk bijvoorbeeld aan ambachtelijke salami’s, kazen, olijfolie en pasta’s. Vooral in oktober is er in Alba veel te doen. In deze maand vindt jaarlijks La Fiera del Tartufo plaats; de truffelmarkt. De eerste zondag van oktober barst de strijdt van de Palio degli Asini los, een wedstrijd tussen ruiters op ezels om de eer van de wijk. Een bijzondere gewaarwording die je niet snel zal vergeten. Maar in Alba kun je ook een dagje lekker gaan shoppen, er zijn authentieke delicatessenwinkels maar ook hippe modezaken, een leuke mix van winkels. Iedere zaterdag in de zomermaanden is het centrum veranderd in één grote markt.

Monforte d’Alba

Net als Alba is Monforte d’Alba een pittoresk dorp met een historisch verhaal. Het dorp organiseert bovendien bijzondere activiteiten in stijl. Ieder jaar wordt het jazzfestival MonfortinJazz georganiseerd. Een fantastisch evenement wat voornamelijk ‘s avonds in de buitenlucht plaatsvindt.

Dogliani

Dogliani is net als Barolo een bekende wijnstreek. De streek is verbonden aan de ‘Dolcetto’ wijn. Een bezoek aan een van de wijnhuizen raden we zeker aan. Ga eens lekker toeren en eindig in het centrum van het dorp, waar op iedere zaterdagochtend een markt staat met biologische lokale producten.